Mandag d. 3/2/25 kl. 16.30 - 18.15, Biosalen, Kappelborg, Skolevej 5
HVOR VANDETS VEJE MØDER KULTURENS STEDER
V/ Arkitekt og ph.d. Boris Brorman Jensen
De sidste to hundrede år har vi i Danmark effektivt reguleret det naturlige vandsystem med kanaler, rørføringer og omfattende landindvindingsprojekter. Vandets veje i landskabet er blevet tilpasset mennesker og ikke omvendt. De menneskeskabte vandreguleringssystemer er imidlertid kommet under ekstremt pres fra stigende nedbørsmængder og er, som strømmen af daglige nyheder vidner om, udfordret på flere fronter. Og en lang række eksperter er enige: Løsningen er ikke at udbygge systemet, men at udvikle nye måder at håndtere vand på. Nye måder at tænke arealplanlægning på, hvor der arbejdes langt mere naturbaseret og helhedsorienteret med vand af hensyn til de beboede områder, til vores natur og biodiversitet.
Boris Brorman Jensen inddrager i sit foredrag konkrete eksempler på arkitektur og byplaner, som forsøger at løse problemerne med de øgede vandmængder.
Pris: Kr. 100, - ved indgangen
Mobilepay kan benyttes
Bemærk sted!
Mandag 3/3/25 kl. 16.30 - 18.15 i Sognehuset, Kirkevej 7A
DNA-SLÆGTSFORSKNING OG MATEMATIK LØSER DRABSSAGER
V/ PhD, MSc og lektor, Institut for Matematiske Fag, Aalborg Universitetet, Mikkel Meyer Andersen
I foråret 2024 førte ny efterforskningsmetode vha. DNA til, at en mand blev sigtet i en 34 år gammel uopklaret drabssag. Efterforskningsmetoden går ud på at lave genetisk slægtsforskning, hvor man forsøger at finde personer i samme nære eller fjerne familie som gerningsmanden. Når man har en mulig mistænkt, sammenligner man så vedkommendes DNA-profil med gerningsmandens. Med DNA-efterforskningsmetoden har politiet fået nye måder til at opklare alvorlige forbrydelser.
I dette foredrag vil Mikkel Meyer Andersen forklare noget af den genetik og statistik, der gør det muligt at lave genetisk slægtsforskning. Han vil også forklare om forskellige typer af DNA-profiler og hvorfor nogle typer kun kan finde nære familiemedlemmer imens man med andre typer af DNA-profiler kan finde fjerne familiemedlemmer.
Pris: Kr. 100, - ved indgangen
Mobilepay kan benyttes
Mandag 31/3/25 kl. 16.30 – 18.15 i Biosalen Kappelborg, Skolevej 5
HUGINN-PROJEKTET – OG HVAD VI FIK UD AF ANDREAS MOGENSENS TUR I RUMMET
V/ Kommunikationsmedarbejder ved Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet Ole J. Knudsen
Efter godt et halvt år ombord på Den internationale Rumstation ISS er den danske astronaut Andreas Mogensen sikkert tilbage på Jorden igen.
Men hvad fik vi så ud af de 10 danske rumforsøg, de 17 millioner kroner til formidling af Huginn-projektet og de mange andre aktiviteter i forbindelse med denne rumrejse? Ole J. Knudsen får også tid til at forklare, hvorfor rumstationer ikke falder ned!
Pris: Kr. 100,- ved indgangen
Mobilepay kan benyttes
BEMÆRK STED!
Mandag 28/4/25 kl. 16.30 - 18.15 i Sognehuset, Kirkevej 7A
GASTRONOMISK FILOSOFI
V/ Cand.mag. i filosofi og sommelier Thomas Lysgaard
Hvad er gastronomisk filosofi, og hvordan er man ”Vinosof”?
Thomas vil fortælle om bevægelsen FRA at studere & granske filosofiens grundvæv for at lære at leve et liv uden kontakt med alkohol TIL at udøve skabelsen af en Gastronomisk Filosofi med - navnlig - Vinens Visdom (vinosofien) som afgørende centrum. En fortælling om egne åbenbaringer (begyndende med Aristoteles’ relevans for Bourgognes Grand Crus) og indsigten i at alt i universet følger de samme strukturer. Gastronomien er derfor ikke privilegeret som omdrejningspunkt, men velegnet fordi den er velkendt for alle eksistenser. Logikker fra gastronomien kan overføres til alle andre regioner af det menneskelige liv.
Det bliver et foredrag med anekdotisk fylde, krøllet humor & en opsang om at opføre sig anstændigt fordi universet fortæller os, at vi bør.
Der vil være smagsprøve på vin til foredraget.
Pris: Kr. 100, - ved indgangen
Mobilepay kan benyttes
Mandag 19/5/25 kl. 16.30 - 18.15 i Biosalen Kappelborg, Skolevej 5
HVOR ER USA PÅ VEJ HEN?
V/ Lektor i historie og amerikanske samfundsforhold på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen
Ved præsidentvalget i november 2024 stod USA ved en politisk korsvej. Det var ikke, som så ofte et valg mellem en liberal og en konservativ kandidat, men et langt mere afgørende valg mellem to vidt forskellige retninger for det amerikanske demokrati. Et flertal af vælgere genvalgte Donald Trump som præsident – et valg, man med god ret kunne formode vil trække USA i en på en gang mere autoritær og mere isolationistisk retning. Er det en formodning, som er understøttet af Trumps handlinger i de første måneder af hans anden periode som præsident? I sit foredrag forsøger Niels Bjerre-Poulsen at analysere perspektiverne for såvel USA's indenrigspolitiske udvikling i de kommende år, som for USA's fremtidige rolle i international politik.
Pris Kr.: 100,- ved indgangen
Mobilepay kan benyttes